Herbata towarzyszy nam od wieków, pijemy ją o różnych porach dnia, zwłaszcza rano. W zasadzie przyjęło się, że herbata to doskonały napój do śniadania, czy tez kolacji. Oczywiście ma ona swoje zalety, ale warto pamiętać, że jak w każdym przypadku ważny jest umiar.
Czarna, zielona, biała, czerwona, owocowa – jaką herbatę wybrać? Specjaliści szczególnie polecają zieloną, która zawiera najwięcej cennych składników dla naszego zdrowia, ale picie innych herbat tez nie jest złym wyborem, byle pić rozsądnie i bez zbędnych dodatków.
Uwielbiamy umilać sobie życie słodkościami, a więc pijąc herbatę dodajemy cukru, a do tego jeszcze pochłaniamy kawałek ciasta. Takie połączenie nie jest niestety najzdrowsze i specjaliści szczególnie je odradzają, zwłaszcza osobom, które chcą osiągnąć piękną i zgrabną sylwetkę.
Herbata podobnie, jak kawa zawiera składniki, które w nadmiernych ilościach mogą szkodzić naszemu organizmowi, dlatego też zaleca się umiar i unikanie mocnych herbat. Niektóre odmiany powinno zaparzać się tylko raz, inne są dla nas dobre dopiero po kolejnym zaparzeniu.