Dotąd płatki owsiane kojarzone były z tradycyjną owsianka jedzoną na śniadanie z mlekiem. Okazuje się, że główny składnik owsianki – płatki owsiane były dotąd bardzo niedocenione. Posiadają one bardzo dużo składników odżywczych, m.in. błonnik, duże ilości białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, cynk, żelazo i wapń. Są produkowane w trzech rodzajach, płatki, które przed zjedzeniem trzeba zagotować – te są najmniej przetworzone, oraz płatki błyskawiczne, czyli takie, które od razu są gotowe do jedzenia. Płatki takie można dodać nie tylko do gotowanego mleka, ale też do jogurtu albo sałatki. Korzyścią z dodawania płatków owsianych jest to, że zaspokajają one głód na długi czas. Dlatego zjedzenie niewielkiej ilości płatków owsianych np. z jogurtem jest świetnym pomysłem na drugie śniadanie, bo uczucie sytości powinno wystarczyć aż do obiadu. Najbardziej dietetyczna owsianka to taka, gdzie płatki owsiane zalewamy gorącą wodą zamiast mlekiem, można dodać suszone owoce, ziarna zbóż i łyżeczkę prawdziwego kakao. Przekąska taka jest bardzo zdrowa i dietetyczna.