Osoby, które pragną rozpoznać czekoladę najwyższej jakości, powinny zwrócić uwagę na parę charakterystycznych cech. Przede wszystkim prawdziwa gorzka czekolada wysokiej jakości powinna posiadać błyszczącą i jednolitą powierzchnię, a jej zapach powinien być subtelnym zapachem czekolady, nie zaś kawy. Dzielona na kawałki wysokogatunkowa gorzka czekolada powinna łamać się z charakterystycznym trzaskiem, a powierzchnia w miejscy przełamania powinna pozostawać gładka. Jeżeli zobaczymy, że tabliczka czekolady podczas dzielenia będzie się kruszyła lub wyginała może to oznaczać dwie rzeczy. Pierwszą z nich może być zbyt niska zawartość masła kakaowego. Druga może świadczyć o tym, że czekolada jest po prostu nieświeża. Podczas jedzenia gorzka czekolada odznaczająca się wysoką jakością delikatnie rozpływa się w ustach, pozostawiając cierpki posmak z delikatną nutą słodyczy. Jednak nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe warto wprowadzić ją jako smaczny deser. Badania naukowe udowodniły bowiem, że ziarna kakaowca z których powstaje posiadają wiele cennych właściwości