Gorzka czekolada posiada niesamowity, wykwintny smak, który doskonale potrafi poprawić nam humor. Jednak nie są to jedyne powody, dla których warto ją jeść. Okazuje się bowiem, że czekolada wykazuje także właściwości prozdrowotne. Jest doskonała na kaszel, nadciśnienie, brak energii, a także kłopoty z pamięcią i koncentracją. Swój charakterystyczny cierpki smak, gorzka czekolada zawdzięcza przede wszystkim bardzo wysokiej zawartości kakao. W zależności od gatunku czekolady może w niej być od 70 do aż 99 procent ziarna kakaowego. Te z gatunków czekolady, które składają się z niemal samego kakao są niemalże czarne, a ich smak jest bardzo gorzki. Z tego powodu trzeba być prawdziwym smakoszem aby go docenić. Jednak koneserzy twierdzą, że nie ma od niej lepszej na całym świecie. Najlepszym sposobem, aby poznać smak prawdziwej gorzkiej czekolady jest stopniowe przyzwyczajanie swoich kubków smakowych. Jak to zrobić? Najlepiej zacząć od kostki zwykłej deserowej czekolady i stopniowo przechodzić do gatunków zawierających coraz to większy procent kakao, kończąc na tym składającym się w 99% z kakao.