Grejpfruty to owoce posiadające wiele właściwości korzystnych dla zdrowia człowieka. Przede wszystkim są bogatym źródłem witaminy C oraz beta-karotenu i dzięki temu przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu. Dodatkowo wpływają korzystnie na serce, obniżają poziom cholesterolu, a także regulują ciśnienie krwi. Stanowią także istotny składnik diet odchudzających. Posiadają bardzo małą ilość kalorii, a także przyspieszają procesy przemiany materii. Miąższ z jednego grejpfruta dostarcza do organizmu znacznie więcej witaminy C niż zalecane jest przez dietetyków. Największą ilość witaminy C, zawierają czerwone oraz różowe odmiany grejpfrutów. Dodatkowo pokrywa także jedną trzecią zalecanej dziennej dawki prowitaminy A (beta karoten). Grejpfruty są także źródłem witamin z grupy B oraz potasu. Dzięki temu, że grejpfruty przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz sprzyjają utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego ich wpływa na układ krwionośny pozostaje ogromny. Dodatkowo, przeciwdziałają powstawaniu zmian miażdżycowych.