Grejpfruty są owocami posiadającymi szereg cennych dla zdrowia człowieka właściwości odżywczych. Stanowią między innymi bardzo ważny składnik diety osób, które pragną pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Grejpfruty są bowiem niskokaloryczne. W 100 gramach tych owoców znajduje się jedynie 50 kcal. Dodatkowo, przyczyniają się do przyspieszenia tempa metabolizmu. Pozwalają również na szybsze spalanie tłuszczów oraz oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki temu, przyczyniają się jednocześnie do opóźnienia procesów starzenia się organizmu, a także wykazują korzystny wpływ na wygląd. Warto zwrócić uwagę, że w przypadku oczyszczania organizmu, szczególny wpływ odgrywa biała skórka znajdująca się pomiędzy cząstkami owoców oraz bezpośrednio pod skórą. Zawiera ona dużo naryngny, substancji wykazującej właściwości lekko przeczyszczające. Grejpfruty mogą bez obaw jeść także osoby chore na cukrzycę. Owoce mają niski indeks glikemiczny, a dodatkowo zawarte w nich pektyny sprzyjają obniżeniu poziomu glukozy we krwi.