Jabłka swój charakterystyczny smak zawdzięczają zawartości kwasów organicznych, wśród których należy wyróżnić przede wszystkim dwa – jabłkowy oraz cytrynowy. Wybierając jabłka powinniśmy jednak pamiętać, że ich wartość odżywcza zależy w głównej mierze od odmiany, a także od stopnia dojrzałości oraz od wielkości samego owocu. Obojętnie od odmiany na jaką się zdecydujemy, warto pamiętać, że jabłka zawierają bardzo dużą ilość witamin, wśród których szczególnie ważna jest witamina C przyczyniająca się do wzmocnienia układu odpornościowego. Najwięcej witaminy C znajduje się w dojrzałych owocach rosnących po nasłonecznionej stronie drzewka owocowego. Warto pamiętać, że im kwaśniejsza jest odmiana jabłek, tym więcej witaminy C będzie zawarte w owocach. Największa ilość witaminy C zawarta jest bezpośrednio pod skórką. Z tego powodu najlepiej jeść, piec czy gotować owoce nie obrane. Oczywiście, najwięcej witaminy C znajdować się będzie w owocach surowych, a im dłuższy będzie proces ich termicznej obórki, tym ilość witaminy C będzie niższa.