Jajka stanowią bardzo popularny produkt spożywczy, który w obecnych czasach powoli wraca do łask. Dietetycy zalecają spożywanie jajek co 2-3 dni i zwracają uwagę na cenne dla organizmu składniki w nich zwarte. Najpopularniejsze i najczęściej spożywane jaja kurze, w głównej mierze składają się z dwóch części – ciągnistego i klejącego się białka, stanowiącego większość całego jaja oraz niewielkiego żółtka znajdującego się w jego środku. Wśród składników odżywczych, zawartych w jajku, aż 75% stanowi woda. Dodatkowo, jajka zawierają białka, tłuszcze (w tym około 4% stanowią cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz cukry złożone. Jajka zawierają także pewną ilość witamin, w tym rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E, K oraz witaminę B2 i B1 Najcenniejsze właściwości odżywcze posiada zawarte w jajkach białko. Jest to białko pełnowartościowe, zawierające wszystkie niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy, w tym również te, których organizm sam nie potrafi syntetyzować.