Jeszcze niedawno uważano, że jajka nie stanowią zbyt zdrowego pokarmu i nie polecano częstego ich spożywania. Ten pogląd uległ jednak zmianie i obecnie dietetycy są zgodni, że jaja mają na tyle ważne właściwości, że można je spożywać co dwa-trzy dni. Substancje, które są zawarte w jajkach istotnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a tym samym przyczyniają się do dobrego stanu zdrowia. Dzięki temu, że jajka możemy przygotować na wiele sposobów, na pewno nie znudzą się nam zbyt szybko. Jajka w głównej mierze składają się z przezroczystej i ciągnącej się części, czyli białka, a także niewielkiego żółtego źródła, czyli żółtka. Najpopularniejsze w Polsce jajka kurze zawierają w swoim składzie wiele składników. W głównej mierze jest to woda, stanowiąca około 75% całego jajka. Dodatkowo białko (13%), a także tłuszcze. Warto zwrócić uwagę, że 4% tłuszczu zawartego w jajka stanowią cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. W składzie jaj kurzych występują także niewielkie ilości węglowodanów.