Do 35 roku życia kości w równym stopniu budują się i niszczą. Od 35 roku życia proces niszczenia kości zaczyna przeważać nad procesem ich niszczenia, wraz z wiekiem zawartość minerałów w kościach staje się mniejsza, zmniejsza się ich gęstość, w efekcie kości słabną. Naturalny proces niszczenia kości możemy powstrzymać dostarczając im przede wszystkim dużych ilości wapnia. Ze względu na dużą zawartość wapnia trzeba pić mleko, jeść żółte sery i twaróg. Dodatkowo jajka, fasolę, orzechy, sardynki. Wchłanianie wapnia utrudniają duże ilości czarnej herbaty i kawy, alkohol oraz dieta bogata w produkty mięsne. Dieta bogata w mięso dostarcza organizmowi zbyt dużej ilości fosforu, który należy do pierwiastków utrudniających przyswajanie wapnia przez organizm. Do lepszego przyswajania wapnia niezbędna jest witamina D. Jest to witamina, której znaczną ilość organizm wytwarza samodzielnie. Potrzebuje jednak do tego procesu słońca, dlatego trzeba przynajmniej na kwadrans wystawiać się na działanie słońca.