Karczochy powinny znaleźć się w codziennej diecie osób pragnących prowadzić zdrowy tryb życia. Warzywa te stanowią cenne źródło czterech substancji wykazujących zbawienny wpływ na organizm człowieka. Pierwszą z nich jest cytrynaryna. Ten organiczny związek polecany jest szczególnie osobom borykającym się ze schorzeniami układu pokarmowego, w tym uciążliwymi i częstymi zaparciami, a także spowolnionym metabolizmem. Cytrynaryna przyczynia się do regulacji procesów trawiennych, reguluje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu cukrów w organizmie, a także powoduje zwiększenie stopnia metabolizmu lipidów w organizmie. Drugą substancją jest inulina. Jej działanie jest podobne do działania błonnika pokarmowego. Z kolei kwas chlorogenowy powoduje spadem wchłaniania cukrów w przewodzie pokarmowym, a tym samym stymuluje organizm do korzystania ze zgromadzonych zapasów cukrów oraz tłuszczów. Zawarta w karczochach niacyna odpowiada za hamowanie rozpadu tłuszczów w tkance tłuszczowej, a także powoduje wzrost tempa metabolizmu.