Barwniki zawarte w warzywach i owocach takich jak marchewka, papryka, dynia, morele oraz brzoskwinie należą do grupy przeciwutleniaczy, a ich działanie polega na ochronie komórek organizmu przed działaniem wolnych rodników, nadtlenków oraz innych szkodliwych związków. Dzięki temu chronią nasz organizm przed rozwojem chorób nowotworowych oraz wielu chorób cywilizacyjnych, w tym miażdżycy. Zawarte w warzywach i owocach barwniki odpowiedzialne za ich żółtą barwę należą do karotenoidów. Jest to bardzo złożona grupa związków, w której możemy wyróżnić m.in. beta-karoten (czyli prowitaminę A), luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Beta karoten w organizmie człowieka zostaje przekształcany w witaminę A, która odrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jest także ważna dla utrzymania prawidłowego stanu skóry, a przede wszystkim jest niezbędna dla procesów prawidłowego widzenia. Witamina A jest wymagana w procesie tworzenia się rodopsyny, czyli barwnika światłoczułego obecnego w pręcikach siatkówki oka. Rodopsyna odpowiada za widzenie po zmroku i przy słabym oświetleniu.