Popularna jako dodatek do dań mięsnych i sosów, kasza gryczana jest doskonałym źródłem cennych dla zdrowia składników odżywczych. W jej składzie występuje od 10 do 16% białka, którego zawartość jest uzależniona od klimatu – im cieplejszy – tym zawartość białek w kaszy będzie większa. Białko pochodzące z kaszy gryczanej charakteryzuje się bardzo dobrą przyswajalnością, wyższą niż to, które pochodzi ze zbóż. Dodatkowo jego wartość odżywcza jest porównywalna z białkiem pochodzącym z roślin strączkowych, jak fasola, soja, czy groch. Zawiera także aminokwasy – lizynę oraz tryptofan, których organizm człowieka nie jest w stanie sam syntetyzować. Poza białkami, w kaszy gryczanej znajduje się duża ilość węglowodanów – 69% oraz małe ilości (3%) tłuszczu. Jest ona cennym źródłem witamin, głównie B1, B2, P oraz PP, które są szczególnie ważne dla funkcjonowania układu nerwowego. Kasza gryczana zawiera także dużą ilość składników mineralnych – wapnia, fosforu, magnezu, a także żelazo, kobalt, miedź, cynk, bor, jod.