Już nasze babcie robiły potrawy z kaszy jaglanej, więc nie jest to produkt nowy. Od dawna znane są antywirusowe właściwości kaszy jaglanej, dlatego nasze babcie podawały ją podczas przeziębień. Niestety kasza jaglana nie zyskała popularności na naszych stołach. Teraz jest odkrywana od nowa, a w Internecie roi się od przepisów podawania kaszy jaglanej. Jest to kasza z prosa, bogata w białko. Jej wyjątkowym składnikiem jest duża zawartość krzemionki, która bardzo pozytywnie wpływa na gładkość skóry, paznokci i włosów. Istotną zaletą kaszy jaglanej jest to, że nie zawiera glutenu, dlatego jest świetnym produktem dla osób będących na diecie bezglutenowej. Kaszą jaglaną można zastąpić podawane do obiadu ziemniaki. Ma ona znacznie mniej kalorii niż ziemniaki, a dostarcza sporej dawki energii. Stosując dietę redukującą masę ciała warto wprowadzić kaszę jaglaną do swojego menu, ponieważ jest bardzo mało kaloryczna, a daje uczucie sytości na długo. Żeby uzyskać delikatniejszy smak kaszy jaglanej, można gotować ją w mleku. Jeśli zastosujemy mleko z małą zawartością tłuszczu, to kasza nie utraci swoich dietetycznych właściwości.