Kasza manna jest kaszą pochodzącą z najdrobniejszych, zmielonych ziaren pszenicy; w swoim składzie zawiera niewielkie ilości błonnika pokarmowego, witamin (w tym witaminy z grupy B, witaminę PP oraz kwas foliowy) i minerałów (potas, magnez i żelazo). Spośród innych kasz, zwraca uwagę, dzięki dużej zawartości jodu. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że jest lekkostrawna, a także zawiera duże ilości skrobi. Powinny ją spożywać osoby cierpiące na choroby pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych, a także ci, u których występują choroby wątroby i trzustki oraz stany zapalne układu pokarmowego. Dodatkowo, jest zalecana w przypadku chorób przebiegających z gorączką, schorzeniach nerek oraz dróg moczowych. Najsmaczniejsza jest przyrządzona na gęsto. Stosuje się ją do przyrządzania zup mlecznych, kremów i budyni. Jej zaletą jest fakt, że bardzo szybko zaspokaja głód. Można ją przyrządzać zarówno na sycące śniadanie, jak i lekkostrawną kolację. Doskonale nadaje się także do przyrządzenia zdrowego deseru, np w połączeniu z truskawkami.