Umiejętne planowanie swojego menu to podstawa racjonalnego żywienia. Nie ma absolutnie nic lepszego, niż tworzenie listy zakupów w odniesieniu do jadłospisu na kilka dni. To umożliwia robienie mądrzejszych zakupów, zmniejsza liczbę wyrzucanych rzeczy. W ogóle sam fakt wyrzucania resztek pożywienia jest dowodem na złe planowanie i jednym z pierwszych kroków do zdrowego trybu życia jest takie gotowanie, by maksymalnie wszystkie części warzyw i mięsa zostały wykorzystane w taki lub inny sposób. Bardzo mądre jest takie planowanie kolacji, by było możliwe zapakowanie jej części i przechowanie w lodówce a następnie zjedzenie jeśli nie na śniadanie, to w pracy na drugie śniadanie. Często z rana pomijamy śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego gotowanie wieczorem z myślą o porannym posileniu się powinno być częstym zabiegiem. Przykładem dania, które można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej, jest kasza z warzywami lub owocami, która następnego dnia wymaga jedynie delikatnego podgrzania, choć nadaje się do spożycia także na zimno – na wytrawnie lub na słodko.