Maliny cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Wiele osób docenia nie tylko ich walory smakowe, ale także korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Od wielu lat, zarówno owoce jak i liście malin stanowią doskonały środek przeciwgorączkowy. Jest to związane z tym, że wpływają stymulująco na pracę gruczołów potowych. Pot, parując ze skóry prowadzi do obniżenia temperatury ciała. Dodatkowo, liście malin wykazują działanie ściągające, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Przyczyniają się do zahamowania rozwoju bakterii jelitowych, a także w skuteczny sposób przyczyniają się do zmniejszenia biegunki. Ponad to, liście malin powodują, w nieznacznym stopniu, rozkurcz mięśni gładkich, np. macicy. Z tego powodu mogą być pomocniczo stosowane jako środek do łagodzenia bólów menstruacyjnych. Liście malin są bogate w garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe oraz sole mineralne (w tym żelazo, miedź, potas, wapń). Z kolei owoce malin są źródłem kwasów organicznych, pektyn, antocyjanów, cukrów oraz związków śluzowych i lotnych związków zapachowych.