W ostatnio coraz popularniejszych programach kulinarnych to zwykli ludzie, kucharze rodzinni i całkowici amatorzy, starają się walczyć o względy najbardziej cenionych szefów. Istnieje wiele różnych programów telewizyjnych, które starają się pokazywać domowych kucharzy wrzuconych w warunki profesjonalnej kuchni. Jeszcze kilka lat temu programy te raczej nie onieśmielały jakością prezentowanych dań – ważniejsza była osobowość uczestnika. Wraz z mijającymi sezonami widać jednak napływ do tego typu programów ludzi, którzy gotując w domu wcale nie zapominają o wszystkich wytycznych racjonalnego żywienia. Chętnie wykorzystują w swojej kuchni orientalne przyprawy poprawiające metabolizm i ułatwiające trawienie, znają wiele technik kulinarnych pomagających wydobyć z warzyw i owoców ich zupełnie nowe, nieznane dotąd oblicze. A na sam koniec mogą pochwalić się umiejętnościami niesamowitego komponowania talerza – a więc takiego rozkładania i obrabiania składników, aby talerz już na pierwszy rzut oka wyglądał bardzo apetycznie.