Melony to owoce, których właściwości, a także wartość odżywcza powinny zostać docenione szczególnie przez osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze oraz miażdżycę. Melon pomaga zapobiegać odkładaniu się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, a także korzystnie wpływa na regulację ciśnienia tętniczego. Melony charakteryzujące się pomarańczowym zabarwieniem miąższu (np. kantalupa, melba) stanowią doskonałe źródło beta karotenu czyli prowitaminy A. Beta karoten jest związkiem należącym do grypy karotenoidów, czyli barwników roślinnych odpowiedzialnych za pomarańczową, czerwoną lub żółtą barwę warzyw i owoców. Dodatkową, istotną z punktu widzenia zdrowia człowieka, funkcją pełnioną przez substancje zaliczane do karotenoidów jest ich ochrona przed procesami utleniania, które mogą prowadzić do rozwoju niektórych nowotworów oraz miażdżycy. Ponad to beta karoten korzystnie wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku. Ważne, szczególnie z punktu widzenia kobiet, jest również to, że prowitamin A pozwala dłużej cieszyć się letnią opalenizną.