Młoda kapusta ma smak i wygląd na który czekamy z niecierpliwością przez cały rok. Jej struktura zmienia się od sierpnia. Późniejsze odmiany kapusty cechują się bardziej zwartymi główkami, z tego powodu trzeba je gotować przez znacznie dłuższy czas, a także dodawać większą ilość przypraw. Najlepszą odmianą jest biała kapusta Amger, która posiada bardzo kruche liście, krótki głąb, a w jej składzie występują bardzo duże ilości cukrów. Czerwona kapusta charakteryzuje się tym, że posiada wszystkie właściwości lecznicze białej kapusty, a przy tym ma znacznie lżejszą konstrukcję. Aromat czerwonej kapusty jest bardziej przyjemny i z tego powodu jest często stosowana jak dodatek do zup. Czerwona kapusta kolor zawdzięcza zawartości antocyjanów. Związki te są najsilniejszymi przeciwutleniaczami. Dodatkowo, czerwona kapusta zawiera bardzo dużą ilość tiaminy. W 100 gramach jest jej aż 77 mcg, tymczasem w białej kapuście około 57 mcg. Z kolei kapusta pekińska zawiera duże ilości błonnika pokarmowego i pozbawiona jest zawartości cholesterolu. Cechą wyróżniającą ją od kapusty białej jest barak nieprzyjemnego zapachu.