Siemię konopi wyróżnia przede wszystkim optymalny stosunek pomiędzy zawartością kwasów tłuszczowych omega-6 do omega- Wynosi on w przypadku tych nasion 3: Proporcja pomiędzy zawartością tych dwóch kwasów jest istotna, ponieważ różnią się one swoją funkcją biologiczną. Kwasy omega-6 wykazują działanie pro zapalne, z kolei omega-3 przeciwzapalne. Nadmierna ilość kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 powoduje wzrost skłonności organizmu do powstawania stanów zapalnych. Może to sprzyjać pojawianiu się takich schorzeń jak zapalenie stawów, cukrzyca, a nawet nadciśnienie tętnicze. Z tego powodu warto wprowadzić do swojego jadłospisu siemię konopne. Powinniśmy także pamiętać, że odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych przyjmowanych wraz z pożywieniem zmniejsza ryzyko zawałów serca, zaburzeń rytmu serca, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Dodatkowo, kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na wygląd skóry, zwiększają elastyczność. Mogą być także stosowane pomocniczo w leczeniu łuszczycy.