Tradycyjny polski obiad zwykle składa się z mięsa, ziemniaków i surówki. Kiedyś mięsem był zwykle kotlet w grubej panierce z bułki tartej, a za surówkę mógł zostać uznany choćby ogórek kiszony. Teraz zdrowy styl życia promowany powszechnie, zmienił podejście wielu osób do żywienia. Dziś mięso na obiad to przede wszystkim chude, pieczone bez tłuszczu albo gotowane kawałki drobiu albo innego nie tłustego mięsa. Panierka z bułki tartej jest raczej niedopuszczalna ze względu na ilość kalorii i węglowodanów, jakich dostarcza. Dietetycy zalecają codzienne jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, jedną z tych porcji powinny być świeże warzywa na obiad. Zmiana nawyków żywieniowych dotyczy coraz szerszej grupy w naszym społeczeństwie. Teraz bycie fit jest modne. Coraz naturalniejsze jest ograniczenie w swoim menu zbędnych węglowodanów i tłuszczy. Nie jest to już traktowane w kategoriach diety, a raczej codzienności. Tradycyjny polski obiad z kotletem schabowym i ziemniakami ze skwarkami, staje się dla wielu osób rzadkością.