Istnieje wiele złotych rad kulinarnych i żywieniowych, o których teoretycznie wiemy i intuicyjnie rozumiemy ich zasadność. Stosowanie się jednak do nich nie jest już takie proste ani intuicyjne, dlatego stosunkowo od niedawna głośno dyskutuje się takie zalecenia, jak ograniczanie soli w gotowaniu. Spożywanie przesadnych ilości soli wynika często z potrzeby dodatkowe przyprawiania potraw, z których nie potrafimy inaczej wyciągnąć oczekiwanych smaków. W rzeczywistości istnieje dzisiaj możliwość taniego nabywania dziesiątek bardzo różnych przypraw i ziół, naturalnego pochodzenia, które świetnie zastępują sól. Poza delikatnym zasoleniem potrawy, zioła i naturalne dodatki mają zbawienny wpływ na metabolizm. Niektóre, jak pietruszka czy szczypiorek, dostarczają nie tylko potrzebne mikroelementy, ale dodają potrawie kolorytu oraz dodatkowej faktkury. Przyprawianie w taki sposób umożliwia bardzo szybkie rozstanie się z solą, a przez to poprawienie własnych wyników i samopoczucia – warto inwestować w takie naturalne przyprawy.