Orzechy włoskie stanowią cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz steroli roślinnych. Dzięki ich zawartości orzechy wykazują korzystny wpływ na układ krążenia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Wykazują także działanie przeciwzapalne, przyczyniają się do obnażenia poziomu lepkości krwi, a dzięki temu obniżają tendencję do tworzenia się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Zawarty w orzechach koenzym Q10 sprzyja procesowi nieuczynnienia cholesterolu frakcji LDL, a L-arginina sprzyja rozszerzeniu naczyń krwionośnych, a przez to korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko zawału serca. Warto także pamiętać, że orzechy włoskie są cennym źródłem fosforu, który przyczynia się do usprawnienia pracy mózgu. Z tego powodu, powinny być stosowane jako przekąska osób wykonujących intensywną pracę umysłową. Oprócz fosforu orzechy zawierają także inne składniki mineralne, wśród nich żelazo, magnez, cynk, wapń.