Orzechy włoskie są jednymi z najcenniejszych orzechów, stosowanych przez ludzi. Co prawda, są także rekordzistami pod względem zawartości kalorii – 5 orzechów zawiera ich tyle samo co pączek. Jednak są nieporównywalnie zdrowsze. Z tego powodu powinny się znaleźć, oczywiście w ograniczonych ilościach, w naszej codziennej diecie. Orzechy włoskie z całą pewnością biją na głowę orzechy laskowe jeśli weźmiemy pod uwagę zawartość składników mineralnych. Orzechy włoskie zawierają bardzo dużo fosforu, który doskonale oddziałuje na pracę mózgu i dzięki temu są polecane osobom uczącym się. Oprócz fosforu, zawierają także żelazo, wapń, potas, magnez oraz cynk. Zawarta w orzechach witamina E wykazuje korzystne działanie na skórę, a witamina B6 uczestniczy w procesie tworzenia przeciwciał oraz erytropoezie (proces tworzenia czerwonych krwinek). Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego odpowiedzialnego m.in, za prawidłowy rozwój płodu, powinny znaleźć się w diecie ciężarnych kobiet. Warto pamiętać, że takie same wartości odżywcze jak orzechy, ma wytłoczony z nich olej.