Owies jest jednym z najcenniejszych roślin zbożowych na świecie. Nawet w obecnych czasach jest on podstawą pożywienia mieszkańców Mongolii, dzięki czemu mogą cieszyć się długowiecznością. Największa ilość cennych dla zdrowia składników odżywczych zawarta jest w otoczce nasiona owsa. Otoczka ta w prawie niezmienionej formie przechodzi przez układ pokarmowy człowieka, aż ostatecznie trafia do jelita grubego. Dzięki temu możliwe staje się wymiatanie przez nią wszelkich zalegających złogów powstałych z niestrawionych resztek pokarmu, które mogą przyczyniać się do powstawania wielu groźnych chorób, w tym śmiertelnego raka jelita grubego. Owies wpływa także na oczyszczenia jelita cienkiego, jednocześnie poprawiające jego pracę. Wykazuje również działanie żółciopędne, przeciwnowotworowe, a także może być używany w przypadku leczenia chorób układu pokarmowego. Ponad to przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, a podwyższa stężenie dobrej frakcji cholesterolowej. Płatki owsiane mogą jeść osoby cierpiące na cukrzycę, gdyż cukry zawarte w owsie nie są natychmiast wchłaniane przez nasz organizm