Cenne właściwości odżywcze oraz lecznicze były cenione już przez nasze babcie, które bardzo często serwowały owsiankę. W krajach, takich jak Mongolia, gdzie owies jest podstawą pożywienia, mieszkańcy cieszą się dobrym zdrowiem i dożywają sędziwego wieku. Największą zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych odznacza się otoczka nasiona owsa, która w praktycznie niezmienionej formie przechodzi przez cały układ pokarmowy człowieka. W jelicie grubym sprzyja wymiataniu zalegających w nim resztek pokarmu, co chroni organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Korzystne działanie owsa jest już zresztą widoczne w jelicie cienkim, gdzie bardzo efektywnie usprawnia jego funkcjonowanie. Dodatkowo, owies wykazuje działanie moczopędne, działa przeciw nowotworowo, leczy schorzenia układu pokarmowego, a także obniża poziom cholesterolu. Okłady wykonane z owsa pomagają łagodzić napięcie mięśniowe a także dolegliwości reumatyczne. Co ciekawe, w Indiach terapię owsianą stosuje się do zwalczania uzależnień od nikotyny czy opium.