Papryka należy do tych produktów spożywczych, które powinny zostać włączone do jadłospisu osób, które pragną prowadzić zdrowy tryb życia. Warzywo to należy do jednych z najlepszych źródeł witaminy C należącej do grona przeciwutleniaczy. Witamina C przyczynia się między innymi do spowolnienia procesów starzenia się organizmu i wykazuje korzystne działanie na kondycję skóry. Oprócz witaminy C, papryka jest także źródłem prowitaminy A (beta karotenu) oraz soli mineralnych, szczególnie potasu i wapnia. Regularne spożywanie tego warzywa możliwa obniżenie ciśnienia krwi, a także pomaga chronić organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w papryce polifenole pomagają usuwać wolne rodniki, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się organizmu. W zależności od gatunku, papryka może różnić się zawartością składników odżywczych. Czerwona papryka zawiera dużo witamin określanych jako witaminy młodości i płodności, czyli C, A i E. Papryka czerwona i żółta, mają dużą zawartość witaminy C. A papryki o ostrym smaku, zawierające kapsaicynę są wykorzystywane m.in w maściach do leczenia nerwobólów.