W idealnych warunkach człowiek ma dzisiaj możliwość samodzielnego robienia niemal wszystkich przetworów i produktów żywieniowych, które tak masowo sprzedaje się w sklepach. Chleb jest klasycznym przykładem tego, jak przy minimalnym nakładzie finansowym i czasu można uzyskać odnawialny zakwas całkowicie naturalny i następnie piec z niego kolejne chleby. Mąka nie jest tak dużym kosztem, nawet jeśli mamy na myśli orkiszową lub żytnią czy gryczaną. Eksperymentowanie z mieszanymi zakwasami oraz mąkami to także doskonały sposób na nadanie wypiekom zupełnie nowej faktury, zapachu i koloru. Do domowego chleba warto dodawać takie przyprawy jak czarnuszka, pestki słonecznika czy jakiekolwiek inne ziarna, według uznania. Aby stworzyć dobry zakwas, który jest podstawą każdego domowego chleba, wystarczy do słoika wsypać dwie łyżki mąki i zalać odrobiną ciepłej wody. Po wymieszaniu odstawia się go w ciepłe i zacienione miejsce – pamiętając o ponownym dosypywaniu mąki i wody co dobę. Najlepszy zakwas to taki kilkumiesięczny, ale już po tygodnia od startu hodowli można upiec swój pierwszy chleb.