Pomidory to warzywa, które prawdziwym szturmem podbiły świat. Są źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Powinniśmy je spożywać nie tylko ze względu na ich smak, ale także dla innych cennych właściwości. Warto pamiętać, że pomidory stanowią źródło cennego likopenu. Substancja ta jest przeciwutleniaczem odpowiedzialnym za czerwony kolor tych warzyw. Likopem wpływa na zahamowania szkodliwego działania wolnych rodników. Dzięki temu pełni w organizmie bardzo ważną funkcję ochronną, broniąc go przed rozwojem chorób nowotworowych, szczególnie przed rozwojem raka piersi u kobiet i raka prostaty w przypadku mężczyzn. Likopen jest także odpowiedzialny za zapobieganie rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. Warto zwrócić uwagę, że najwięcej likopenu znajduje się nie w surowych pomidorach, ale w przetworach. Pomidory są także bardzo cennym źródłem błonnika, który wykazuje korzystne działanie na pracę układu pokarmowego, gdzie usprawnia usuwanie niestrawionych resztek pokarmu.