Ryż stanowi bardzo popularny dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych i sosów, a także różnego rodzaju sałatek. Dzięki temu, że w jego ziarnach zawarta jest bardzo duża ilość skrobi, stanowi on cenne źródło energii niezbędnej organizmowi do życia. Szczególnie dużą zawartością skrobi odznaczają się ziarna tych gatunków ryżu, których kształt jest pękaty i charakteryzuje się stosunkowo krótką długością. Ważną cechą ryżu jest także to, że jest to produkt bezglutenowy i mogą go spożywać osoby, które nie tolerują białka. Jest także zalecany osobom będącym na diecie lekkostrawnej, a także tym, którzy dbają o szczupłą sylwetkę. Ryż trawi się stosunkowo wolno, co powoduje, że energia jest uwalniana stopniowo, co opóźnia odczuwanie głodu. Należy jednak pamiętać, że ryż powinien być ugotowany na półtwardo. Rozgotowane ziarna ryżu posiadają mniej składników odżywczych, a dodatkowo odznaczają się wysokim indeksem glikemicznym. Warto także pamiętać, że ryż posiada w swoim składzie wiele cennych witamin – w tym witaminę E.