Istnieje wiele różnych gatunków ryżu, które między sobą różnią się zarówno kształtem ziarna, jak i smakiem, stopniem oczyszczenia, a także zawartością składników odżywczych i zawartością głównego składnika ryżu, czyli będącej amylopektyną skrobi. W czasie gotowania ryż pochłania wodę, dzięki czemu pęcznieje. Im ziarno ryżowe jest krótsze i bardziej pękate, tym zawartość amylopektyny jest większa. Tego typu ziarna po ugotowaniu są bardziej posklejane. Ryż dostarcz organizmowi dużą ilość złożonych węglowodanów, dzięki czemu jest ważnym źródłem energii. Dodatkowo, jest bogaty w potas biorący udział w regulacji ciśnienia krwi, a także magnez – wpływający na poprawienie koncentracji oraz kojący nerwy. Ziarna ryżu zawierają także żelazo i cynk. Te dwa pierwiastki odgrywają istotną rolę w procesach odpornościowych organizmu. Bardzo ważną rzeczą jest to, że ryż jest pozbawiony glutenu, dzięki czemu mogą go spożywać osoby nietolerujące białka, a także osoby będące na diecie lekkostrawnej oraz dbające o linię.