Ogródek ziołowy może mieć każdy z nas. Jeśli nie dysponujesz przestrzennym balkonem, małą zagrodę urządzisz na słonecznym parapecie lub kuchni z wystawą południowo-zachodnią. Dostępne w sklepach ogrodniczych piętrowe donice lub systemy do zawieszania ziołowych plantacji pozwalają wykorzystać każdy wolny kąt naszego mieszkania do hodowli szerokie gamy gatunków.
Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z ziołami, warto skorzystać z małej pomocy wprawionych zielarzy i kupić już nieco wyrośnięte sadzonki. Wsadzone do ziemi, regularnie podlewane na pewno dadzą obfite plony. Dla ambitnych polecamy natomiast hodowlę ziół z nasion. Kiedy pojawią się siewki z wyraźnymi dwoma listkami, przesadzamy je do większych donic, pozwalając na dalszy wzrost.
W zależności od gatunków, zioła preferują warunki umiarkowane, nie lubią też stać w wodzie. Dlatego bardzo istotna w ich pielęgnacji jest regularność i „doglądanie”. Zaangażowanie zaowocuje wspaniałym, zdrowym aromatem w gotowanych przez nas potrawach oraz śródziemnomorskim klimatem w naszym mieszkaniu.