Dostępna na sklepowych półkach nasiona konopi stanowią wiele cennych cech, które korzystnie wpływają na organizm człowieka i z tego powodu są określane mianem superżywności. Siemię konopne przyczynia się do poprawy profilu lipidowego krwi, a także przyczyniają się do ograniczenia ryzyka wystąpienia miażdżycy, zawału serca oraz udaru. Dodatkowo, przyczyniają się do poprawy wyglądu skóry, włosów i paznokci. Nasiona konopi regulują trawienie, a przez to korzystnie wpływają na poprawę funkcjonowania całego układu pokarmowego. Nasiona konopi siewnych wyróżniają się idealną dla człowieka proporcją pomiędzy zawartością kwasów omega-6 do kwasów omega-3, która wynosi 3: Są to kwasy tłuszczowe nienasycone, których organizm nie potrafi sam syntetyzować i z tego powodu muszą być dostarczane wraz z pokarmem. Ich wzajemny stosunek jest niezwykle ważny, ponieważ kwasy omega-6 wykazują działanie pro zapalne, z kolei omega-3 działają przeciwzapalnie. Nadmierna ilość kwasów omega-6 (w porównaniu do omega-3) powoduje zwiększenie skłonności do powstawania stanów zapalnych.