Radzenie sobie z racjonalnym gotowaniem nie jest prostym zadaniem dla społeczeństw, które dość długo miały ograniczony dostęp do różnych produktów. Tak jest w przypadku Polski, gdzie historyczne uwarunkowania skazywały społeczeństwo na bardzo poważne problemy z eksperymentami kulinarnymi – gotowano więc głównie z owoców czy warzyw jak kapusta, ziemniaki czy jabłka. Dostęp do takich towarów jak szparagi czy mięso krewetek był ograniczony tylko dla elit władzy. Nie dziwi więc, że nowe wolne społeczeństwo polskie dość długo musiało uczyć się korzystania ze wszystkich dobrodziejstw ziemi, jakie można śmiało nabyć nawet w osiedlowym sklepiku. Wciąż jednak produkty jak łosoś czy melon są stosunkową nowinką w świecie polskiego gotowania budzą skrajne emocje. Największym wyzwaniem jest ich odpowiednie przygotowanie, zastosowanie idealnych technik kulinarnych oraz właściwe przyprawienie. Wszystkie te elementy wymagają zarówno odpowiedniego wyposażenia kuchni jak i wiedzy kulinarnej. Na szczęście dzisiaj nie brakuje programów telewizyjnych ani wydawnictw książkowych, które dokładnie opisują gotowanie z takich składników.