Truskawki to niezwykle popularne w Polsce owoce sezonowe, które powinny być spożywane nie tylko ze względu na ich nieocenione walory smakowe, ale także ze względy na bogate właściwości odżywcze i lecznicze, które sa naprawdę nieprzecenione. Truskawki powinny jeść osoby cierpiące z powodu schorzeń wątroby, jak również nerek, ponieważ działają moczopędnie. Są również polecane osobom cierpiącym na choroby reumatyczne. Dodatkową zaletą tych pysznych owoców jest ich korzystne działanie na serce. Truskawki przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, wpływają także na obniżenie ciśnienia tętniczego. Ze względu na swoją niską kaloryczność (100 gram owoców, zawiera tylko 28 kcal!) są wskazane osobom cierpiącym z powodu nadwagi i otyłości, a także tym, będącym na diecie. Mogą je także, w umiarkowanych ilościach, jeść chorzy na cukrzycę. Dodatkową zaletą truskawek jest duża zawartość licznych witamin i minerałów, które wykazują korzystny wpływ na włosy. Maseczka truskawkowa z kolei będzie korzystnie oddziaływała na wygładzenie i nawilżenie cery.