Mąka jest biała, ale wśród wszystkich rodzajów mąk najdziemy też te, którym do bieli daleko i po takie powinniśmy właśnie sięgać. Zwykła mąka pszenna pozbawiona jest tego dobrego błonnika, który znajdziemy w mąkach pełnoziarnistych. Poza tym produkty mączne są bardzo tuczące i jeśli zależy Ci na naprawdę smukłej sylwetce, Twoja dieta powinna być dobrze przygotowana i wolna od podobnych składników.
Mąkę znajdziemy dosłownie wszędzie, chleb, ciasta, placki, naleśniki, czy pierogi. Trudno jest jej uniknąć, ale jeśli sami gotujemy możemy spokojnie zastąpić zwykłą mąkę tą pełnoziarnistą. Oczywiście pewne potrawy wymagają użycia białej mąki, ale dobrze jest robić mieszanki, które wzbogacą naszą potrawę.
Nie musisz rezygnować z pizzy, pierogów, naleśników, czy innych placów. Zamiast zwykłej mąki wsyp pełnoziarnistą i naprawdę zobaczysz, że można. Oczywiście spód od pizzy będzie trochę inny, ale jeśli wymieszasz mąkę pełnoziarnistą ze zwykłą pszenną nie poczujesz takiej różnicy, no może tylko, jeśli chodzi o rozmiar spodni, który nosisz, bo takie rozwiązanie jest naprawdę pomocne.