Winogrona sa owocami, których cenne właściwości zostały docenione już w starożytności, a pierwsze wzmianki o właściwościach leczniczych pochodzą z 5 w p.n.e. Owoce winorośli, chronią przed licznymi chorobami cywilizacyjnymi, w tym przed nadciśnieniem tętniczym oraz nowotworami. Dodatkowo, z winogron otrzymuje się wino, olej z pestek winogronowych, a suszone – to przepyszne rodzynki. Winogrona już od starożytności były stosowane jako środek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, skaleczenia, a także rany. Obecnie, są one cenione także przez współczesną medycynę niekonwencjonalną, która stworzyła nawet osobny dział nazywany ampeloterapią, czyli leczeniem winogronami, sokiem winogronowym, a także winem. Winogrona są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Są bogate w witaminę C i A, witaminy z grupy B, potas fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź oraz żelazo. Jako nieliczne owoce zawierają w swoim składzie jod. Są owocami zasadotwórczymi, uczestniczą w odkwaszaniu organizmu.