Zioła to nie tylko dodatek kuchenny, ale również panaceum na wiele codziennych schorzeń. Kupujemy je w doniczkach, jednak coraz więcej osób decyduje się na ich samodzielne sadzenie w ogrodach czy też doniczkach. Zioła znane są od dawna, jednak wcześniej wykorzystywane były przede wszystkim jako rośliny lecznicze. Co warto zasadzić, aby móc wykorzystać to zarówno w kuchni, jak i do pielęgnacji zdrowia? Bez wątpienia konieczna mięta pieprzowa. Ususzona będzie stanowiła skuteczny napar na ból brzucha, bóle menstruacyjne czy niestrawność. Suszona mięta może być również wykorzystywana jako dodatek do kąpieli czy produkt do inhalacji. Również rumianek jest dobrym ziołem – susz rumianku jest doskonały dla tworzenia herbatek ziołowych, które wspomagają układ trawienny. Warto również posadzić bazylię, szałwię oraz oregano – są one świetnymi dodatkami podczas gotowania. Nadadzą aromat oraz dostarczą dodatkowych witamin. Sadzenie warto rozpocząć w okolicach marca i kwietnia – to czas, kiedy nie grożą już duże przymrozki.