Kawa potrafi wzbudzić niemałe dyskusje. Czasem przedstawiana jest jako nasz sprzymierzeniec w walce z depresją i nadwagą, zwiększa koncentrację, pomaga skupić nasz umysł na trudniejszych zadaniach, a także przetrwać ciężkie chwile pomimo nieprzespanej nocy. Drugi front podkreśla jej właściwości niemal wypłukujące organizm z ważnych mikroelementów, takich jak wapń, potas, magnez, sód. Po której stronie stanąć?
Pomimo wszechobecnych twierdzeń na temat szkodliwej działalności kawy, chcemy jednak podjąć jej obronę. W składzie napoju kawowego znaleziono antyoksydanty, witaminy z grupy B oraz kwasy organiczne. Ekstrakt z ziaren kawy niesie za sobą również właściwości pielęgnujące. Kawa odgrywa dużą rolę w suplementacji odchudzającej i treningowej – pozwala efektywnie wykorzystać energię, przyspiesza metabolizm, zwiększa koncentrację.
Jeśli jednak chcemy, aby kawa odkryła przed nami swoje właściwości, nie możemy z nią przesadzać, musimy również przestrzegać odpowiedniego procesu parzenia kawy. Wybierajmy tę naturalną i w ziarnach.