Coraz popularniejszy suplement diety jakim jest zielony jęczmień posiada cenne właściwości. Działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo oraz przeciwwirusowo. Jest także stosowany do leczenia zmian skórnych, a także w cukrzycy i chorobach układu sercowo-naczyniowego. Coraz powszechniej wykorzystuje się go także jako środek wspomagający w przypadku osób będących na diecie odchudzającej. Ze względu na swoje właściwości, zielony jęczmień znalazł także zastosowanie jako środek odświeżający oddech oraz płukanka do gardła. Młody jęczmień jest także cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera w swoim składzie witaminy z grupy B, antyoksydanty (wśród nich witaminy C, E oraz beta-karoten. Wśród składników mineralnych wyróżnić można żelazo, wapń, magnez oraz cynk. Ponad to zielone łodygi jęczmienia są bogate w fitohormony oraz chlorofil. W porównaniu do innych roślin, młody jęczmień zawiera dużą ilość aminokwasów egzogennych, czyli takich których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować.