Młody jęczmień charakteryzuje się wysoką zawartością substancji o właściwościach przeciwutelniających. Należą do nich witaminy C, E oraz beta-karoten. Zielony jęczmień dzięki temu posiada także właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz przeciwwirusowe. Dodatkowo jest bardzo pomocny w przypadku leczenia trądziku oraz owrzodzeń. Może być wykorzystywany także do łagodzenia bólów żołądka, bólów stawowych. Przyczynia się także do zmniejszenia stanów zapalnych. Wysoka zawartość chlorofilu przyczynia się do odkwaszenia organizmu przez co korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Zielony jęczmień jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Błonnik przyczynia się do zwiększenia tempa metabolizmu tłuszczu w organizmie, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi. Dodatkowo, w młodym jęczmieniu występują nierozpuszczalne frakcje błonnika, które warunkują korzystny wpływ na prawidłową pracę układu pokarmowego, jednocześnie przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów jelita grubego.