Umiejętne wprowadzanie warzyw do diety dziecka będzie gwarantem jego akceptacji dla warzyw w kolejnych latach życia. Jest to bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka, aby chętnie korzystało z warzyw i owoców. Niestety rodzice, którzy sami niechętnie sięgają po warzywa i nie znają przepisów na ich atrakcyjne wykorzystanie oraz przedstawienie, mają spore problemy z zachęceniem dzieci do jedzenia warzyw. Idealną metodą mogą być zupki, które zawsze powstają z wykorzystaniem warzyw. Oczywiście można zaprezentować dziecku klasyczny bulion, ale świetnym sposobem na przemycenie wszystkich walorów odżywczych zamkniętych w porach czy pietruszce i marchewce jest zmiksowanie zawartości takiego garnka. Bez dodatkowego zagęszczania, same zmiksowane warzywa, są przeważnie w stanie nadać całości konsystencji kremu. Jeśli tak się nie dzieje, warto zamiast mało zdrowego dodatku mąki zastosować chociażby jakąś odrobinę pieczywa. Szczególnie warto korzystać z możliwości robienia kremów w okresie jesiennym, gdy bardzo tanie i smaczne dynie nadają się perfekcyjnie do tworzenia aromatycznych, treściwych i bardzo zdrowych przecierów.